Mystriophis rostellatus (Richardson, 1848)
African spoon-nose eel
photo by Cambraia Duarte, P.M.N. (c)ImagDOP

Family:  Ophichthidae (Snake eels), subfamily: Ophichthinae
Max. size:  140 cm TL (male/unsexed)
Environment:  demersal; depth range - 40 m
Distribution:  Eastern Atlantic: Mauritania (Ref. 4455) south to Walvis Bay, Namibia (Ref. 3972).
Diagnosis:  Brownish dorsally, lighter below (Ref. 3972).
Biology:  Inhabits lagoons and coastal waters (Ref. 2683), from near shore to 40 m (Ref. 4455). Burrows in sand or mud (Ref. 4455). Feeds on small fishes, crabs and shrimps (Ref. 3651).
IUCN Red List Status: Least Concern (LC); Date assessed: 14 March 2011 Ref. (119314)
Threat to humans:  harmless
Country info:   
 

Entered by: Binohlan, Crispina B. - 06.03.94
Modified by: Garilao, Cristina V. - 14.11.00
Checked by: Garilao, Cristina V. - 17.08.98

Source and more info: www.fishbase.org. For personal, classroom, and other internal use only. Not for publication.


Page created by Jen, 05.08.02, php script by kbanasihan 06/09/2010 ,  last modified by sortiz, 10/02/17